Artikkeli on aiemmin julkaistu Uuden Suunnan numerossa 2 (1991).

Hannu Karpo, Kamal Lahlou ja Kari Suomalainen tulilinjalla

Suomalaiset tv:n katsojat, jotka näkivät MTV:ssä 27.1.1991 esitetyn Karpolla on asiaa -ohjelman kokivat melkoisen järkytyksen, kun ohjelmassa haastateltu libanonilainen pakolaisperhe purki tyytymättömyyttään pakolaisten vastaanottoon Suomessa. Vaikka perhe asui uudenveroisessa rivitaloasunnossa, jonka vuokrasta valtio maksoi 95 prosenttia ja jonka sisustamiseen he olivat saaneet alkuavustuksena 8000 markkaa sen lisäksi, että he saivat 3600 markkaa kuussa ruokarahaa, eivät he olleet lainkaan tyytyväisiä. Perhe vaati itselleen lisäksi mm. autoa, televisiota ja jääkaappia.

Ohjelman paljastukset eivät kuitenkaan miellyttäneet pakolaisapuihmisiä ja pakolaisneuvontayhdistyksen lakimies Sirpa Rautio on uhannut nostaa Karpoa vastaan syytteen herjauksesta. Miten pakolaisperheen itse ruudussa esittämät lausunnot voidaan tulkita herjaukseksi on arvoitus, mutta joka tapauksessa tällaiset syytteet ovat tehokas pelotuskeino kaikkia niitä vastaan, jotka uskaltavat sanoa poikkipuolisen sanan pakolaisista. Pakolaisneuvontayhdistyksen neljä lakimiestä sitä paitsi saa tulonsa oikeudenkäyntikuluista maksettuina korvauksina, joten syytteen nostaminen on kannattavaa taloudellisestikin.

Kamal Lahlou

Kamal Lahlou on Suomessa asuva arabi ja liikemies, joka on sivutoimisesti toiminut tulkkina pakolaisten tulopuhutteluissa. Hänen Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden motiiveja ja rehellisyyttä kyseenalaistavat lausuntonsa ovat aiheuttaneet melkoista närkästystä pakolaisholhoajien ja Suomessa asuvien pohjois-afrikkalaisten keskuudessa, eikä hänen enää sallita toimia tulkkina pakolaispuhutteluissa.

Viimeksi Lahlou on esittänyt, että Suomen tulisi pikaisesti saattaa voimaan viisumipakko mm. Pohjois-Afrikan maiden kansalaisille. Puhuessaan Turussa eräässä SMP:n vaalitilaisuudessa hän oli Turun Sanomien uutisen mukaan (12.1.1991) aiheuttaa käsirysyn järjestysmiesten ja paikalle saapuneiden vihamielisten pohjois-afrikkalaisten kesken. Viimeksi mainitut olivat tulleet paikalle niin suurina joukkoina, ettei tilaisuuteen tahtonut mahtua lainkaan suomalaisia ja heidän ilmeisenä tarkoituksenaan oli panna Lahlou matalaksi.

Jos Kamal Lahlou jatkaa paljastuksiaan, hänet onkin ennemmin tai myöhemmin pakko vaientaa. Pohjois-afrikkalaisten kannaltahan hän on suoranainen maanpetturi, mutta tuskin Suomen Pakolaisapu ry:kään surisi, jos heidän myyräntyönsä kannalta haitalliseksi havaitulle Lahloulle sattuisi jokin pieni ”onnettomuus”.

Kari Suomalainen

Kari Suomalaisen pilapiirros pakolaispolitiikasta

Kari Suomalainen otti aikanaan toistuvasti kantaa pakolaispolitiikkaan pilapiirroksillaan.

Helsingin Sanomien maankuulu pilapiirtäjä Kari Suomalainen on ollut jo pitkään antirasististen kiihkoilijoiden ja pakolaisapuihmisten silmätikkuna. Etenkin suomenruotsalainen lehdistö ja ruotsin valtalehti Dagens Nyheter ovat hyökänneet häntä vastaan ja vaatineet hänelle potkuja Helsingin Sanomista. Vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto on vaatinut Karin piirroksia raastuvassa tutkittaviksi. Karin ylivoimainen suosio ja hänen suuri merkityksensä Helsingin Sanomille tekee hänestä kuitenkin vaikean palan antirasisteille. Kari ei sitäpaitsi ole helpolla peloteltavissa:
– ”Ei huolestuta, ehei! Sehän olisi mitä mainiointa mainosta. Mä hälyttäisin koko maailman pilapiirtäjäjärjestöt. Katsotaan kestääkö Suomen maine sen”, hän sanoo asiaa udelleelle Ilta-Sanomien toimittajalle. (IS 12.2.1991). Karin naiivi usko pilanpiirtäjäjärjestöjen tukeen, kun kysymyksessä on rasismi-syytös, ei häntä auttane, mutta hänen maineensa kyllä riittää torjumaan alkeellisimmat horjutusyritykset. Antirasistit laskevatkin sen varaan, että Kari jo 70-vuotta täyttäneenä jää pian eläkkeelle. Näiden kiihkoilijoiden ärsytyskynnys on kuitenkin varsin matalalla, ja jokin uusi piirros Karilta voi saada heidät hiomaan kirveitään.

Tapio Linna